Στις 15 Οκτωβρίου καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την Διεθνή Ημέρα της Αγρότισσας και η 16η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η χρονική σειρά των ημερών δημιουργεί άμεσα τον συνειρμό για τον ιδιαίτερο συμβολισμό των δύο ημερών αυτών για την κοινωνία. Οι δύο μέρες αυτές αποτυπώνουν άμεσα τον τρόπο εξέλιξης του ανθρώπινου γένους ανά τους αιώνες.
Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία το μέσο για τη διασφάλιση σωματικής και ψυχικής υγείας είναι η διατροφή. Σύμφωνα επίσης με επίσημες στατιστικές, περίπου το 50% των τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο, καλλιεργείται από γυναίκες.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, πέρα από την οικονομική του συμβολή, δημιουργεί και ενισχύει γεγονότα ή δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, της πατρίδας μας, του κόσμου. Έχοντας ως κορωνίδα παραγωγής και εμπορίας τα κόκκινα μήλα, για τα οποία ο Συνεταιρισμός έχει κατοχύρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 1996, προωθεί στην αγορά ένα από τα βασικότερα προϊόντα που συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η αποκλειστική καλλιέργεια των μήλων και των υπολοίπων προϊόντων όπως αχλάδια, κάστανα, κεράσια, ακτινίδια, ρόδια, ελιές με το σύστημα της Ολοκληρωμένης Παραγωγής ή με το σύστημα της Βιολογικής Παραγωγής και η κατοχή όλων των διεθνών πιστοποιήσεων καθιστούν τα προϊόντα του Συνεταιρισμού όχι μόνο ως συμμάχους υγιεινής διατροφής των καταναλωτών αλλά και απολύτως ασφαλή. Η κατανάλωση τροφών όπως τα μήλα θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων, διαβήτη, χοληστερόλης και διαφόρων τύπου καρκίνου. Τα μήλα ενισχύουν την ομαλή πέψη. Άλλωστε αποτελούν από τις πρώτες στερεές τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος σύμφωνα με τις οδηγίες της σύγχρονης παιδιατρικής.
Η διατροφή των ανθρώπων διαχρονικά έχει άμεση σχέση με τον ρόλο των γυναικών σε βιολογικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι παγκόσμιου βεληνεκούς ο ρόλος της γυναίκας – μητέρας στην διατροφή της επόμενης γενιάς, είτε στη βρεφική ηλικία με τον θηλασμό, είτε μετέπειτα με την ευθύνη διατροφής των μελών του νοικοκυριού. Η ανθρώπινη παράδοση έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της μητέρας – φύσης, της μητέρας – γης.
Ο σημαντικός όμως ρόλος των γυναικών – αγροτισσών είναι διαχρονικός και στην περιοχή όσων αφορά τη παραγωγή των προϊόντων και ιδιαίτερα το σημαντικό κομμάτι της διαλογής και συσκευασίας των μήλων στα αγροκτήματα κατά τη συγκομιδή, που αποτελεί σχεδόν αποκλειστική ευθύνη των θηλυκών της κάθε οικογένειας.
Ο Συνεταιρισμός αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των γυναικών αγροτισσών συνέπραξε και συμβάλλει με παροχή στοιχείων μέσω των μελών του, σε επιστημονική έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Η ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο». Η έρευνα διεξάγεται για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο και επικεφαλής της έχει τεθεί η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα. Μαρία Γκασούκα, κοινωνική λαογράφος με φεμινιστική δράση και προφανώς με ιδιαίτερη επιστημονική εμπειρία σε ζητήματα φύλου, ισότητας, πολιτιστικής κληρονομιάς και χρήσης ΤΠΕ. Η έναρξη της έρευνας πραγματοποιήθηκε με την έμψυχη στήριξη και συμμετοχή μελών του αιωνόβιου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑΓΟΡΙΝ αλλά και του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Η πλούσια αγροτοσυνεταιριστική παράδοση της περιοχής, η σύγχρονη δημιουργική πραγματικότητα, η ύπαρξη ενεργού αμιγώς γυναικείου συνεταιρισμού, η θεσμική εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. Ζαγοράς, η ορεινή και μειονεκτική περιοχή αποτέλεσαν το ερέθισμα ώστε από έναν τέτοιο τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, να αρχίσει η ερευνητική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017, στην πλατεία της Αγίας Κυριακής συναντήθηκαν με την επικεφαλής της έρευνας γυναίκες από τη Ζαγορά, κατόπιν κινητοποίησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, οι οποίες αρχικά ενημερώθηκαν εκτενώς για το αντικείμενο της έρευνας από την αρχική εισήγηση που πραγματοποίησε η ερευνήτρια. Η δραστηριότητα ξεκίνησε επίσημα με τον απευθείας τηλεφωνικό χαιρετισμό της Γενικής Γραμματέως Ισότητας κας. Φωτεινής Κούβελα. Η Γενική Γραμματέας συνεχάρη τις παριστάμενες και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους. Έπειτα η κα. Γκασούκα παρουσίασε την δομή και το ερωτηματολόγιο της έρευνας που αξιολογήθηκαν από τις παριστάμενες με βάση τη βιωματική τους εμπειρία.
Παράλληλα έλαβε χώρα διάλογος και αναλύθηκε από τις δύο πλευρές η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα για την ελληνίδα αγρότισσα σύμφωνα με την οπτική των ίδιων των αγροτισσών αλλά και από την πλευρά της επιστημονικής έρευνας. Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετείχαν γυναίκες – μέλη των δύο συνεταιρισμών της Ζαγοράς όλων των ηλικιακών ομάδων. Δείγμα των καταστάσεων που έχει να αντιμετωπίσει μια εργαζόμενη γυναίκα στον αγροτικό χώρο χαρακτήρισε η ακαδημαϊκός, την παρουσία γυναίκας – μητέρας μαζί με το θηλυκό βρέφος της και την παρουσία γυναίκας – γιαγιάς μαζί με την εγγονή της. Ακολούθησαν συνεντεύξεις από τις συμμετέχουσες και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη δέσμευσης της κας. Γκασούκα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, θα παρουσιαστούν από την Γενική Γραμματεία Ισότητας πρώτα στη Ζαγορά και έπειτα σε άλλες περιοχές, με τελικό στόχο να αποσταλούν στα αρμόδια Υπουργεία που παράγουν τα σχετικά νομοθετήματα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου τιμά τη προσφορά των γυναικών – αγροτισσών στη παραγωγή προϊόντων υγιεινής διατροφής.